Dispecerat Energetic

DEEA Bacau este primul dispecerat din Muntenia Nord si din zona Moldova si al doilea dispecerat autorizat din Romania. Dispeceratul a fost infiintat în 2012 si in prezent controleaza peste 250 MW distribuiti in mai multe centrale eoliene si fotovoltaice din Romania.

Eximprod Grup

DEEA beneficiaza din experienta firmei Eximprod Grup (EPG), acumulata in sectorul energiei. Din momentul infiintarii in 1994, EPG a crescut exponential, devenind una dintre cele mai importante companii de pe piata romaneasca pentru sectoarele de transport, distributie si energie regenerabila. Eximprod Grup are peste 350 de angajati, o cifra de afaceri de 35 milioane EURO (2013), 5 fabrici care produc mai mult de 300 de tipuri de produse, departamente dedicate pentru SCADA si software, proiecte la cheie, proiectare electrica si dezvoltarea de proiecte privind energia regenerabila. Grupul este prezent cu filiale în 12 orase importante din Romania.

Eximprod Grup a fost implicat in dezvoltarea de parcuri eoliene din anul 2003 atunci cand a pus in functie prima turbina, un V52 Vestas in Topolog, Tulcea. Aceasta turbina eoliana, prima din Romania, este operata de atunci de catre EPG. Acest proiect pilot a oferit experienta necesara pentru dezvoltarea grupului ca fiind unul dintre cei mai importanti actori din sectorul energiei regenerabile din Romania. EPG a dezvoltat mai multe proiecte eoliene si fotovoltaice, care sunt in diferite stadii de dezvoltare, în valoare totala de 422 MW.

In 2012, DEEA Bacau a fost pus in functie. Configurarea dispeceratului a fost un pas firesc spre viitor facut de Eximprod, deoarece ofera posibilitatea de a utiliza experienta obtinuta in mai multe domenii de activitate: punerea in functie a dispeceratelor pentru retelele de distributie pentru inalta si medie tensiune, cu functii avansate DMS SCADA si respectarea cerintelor din sectorul energiei regenerabile.

DISPECERAT ENERGETIC

Echipa si abilitati

Echipa DEEA Bacau este formata din ingineri dedicati, cu experienta între 11 si 27 de ani în domeniul dispeceratelor. În afara de expertiza dispeceratului si capabilitatea de lider a dispeceratului, echipa DEEA Bacau aduna experienta suplimentara din domeniile de operare a statiilor electrice medie tensiune/inalta tensiune, dirigentie de santier si intretinerea echipamentelor primare.

In scopul de a functiona eficient ca un dispecerat pentru centrale regenerabile, DEEA beneficiaza de asistenta de la EPG Grup in domeniul SCADA DMS, PRAM si telecomunicatii.

Echipamente

Echipamentele DEEA permit functionarea la parametrii optimi, indiferent de gradul de incarcare. Pe parcursul dezvoltarii acestui dispecerat am încorporat toata experienta acumulata din implementarea sistemelor SCADA DMS prezente acum în Romania – Electrica Distributie, E.ON Moldova Distributie, CEZ Distributie, Ecogen Energy, precum si experienta de la Efacec Engenharia, Portugalia.
Comunicarea cu dispeceratele care apare in operatorilor de distributie si operatorilor de transport este asigurata, precum si cu echipe de interventie dedicate prin linii telefonice fixe si mobile si date de comunicatii securizate. DEEA este echipat cu platforme software specializate în achizitii de date si gestionare a dispeceratului conform PE 029/1997 “Normativa pentru proiectarea de sisteme informatice pentru gestionarea prin dispecerat a instalatiilor electrice din Sistemul Energetic National”, supraveghere video, informatii meteo, sisteme de comunicatii redundante, sistemele UPS care permit functionarea autonoma si cele mai noi echipamente din domeniul hardware.