1994
„Soluții moderne împreună!” – este motto-ul companiei Eximprod ce a fost înființată, în anul 1994, la Buzău, România.
Eximprod a început cu activități de cercetare-dezvoltare, urmate de pregătirea fabricației și testare, iar în anul următor a început producția de echipamente electrice de joasă tensiune, în primul spațiu de producție construit la Merei, jud. Buzău.
Primul produs – clema de derivație cu dinți 45A – a fost o noutate absolută pentru distribuția de energie electrică în România.
2000
În perioada 1995-2000 Eximprod evoluează, și își dezvoltă o cultură orientată către înțelegerea problemelor clienților, dezvoltarea de produse intuitive și inovatoare, atenția față de calitatea produselor în toate etapele de viață ale acestora.
După primii 5 ani de activitate echipa era de opt ori mai mare decât cea de la început, iar Eximprod avea în portofoliu 165 de produse. Este perioada în care s-a implementat Sistemul de Management al Calității ISO 9001.
2001
Începe fabricarea izolatoarelor compozite de înaltă tensiune (110 - 400 kV). Extinderea continuă cu cea de-a doua fabrică, in Ceptura, Prahova. La scurt timp, portofoliul de produse este îmbogățit cu izolatoare feroviare compozite (25 kV).
2003
O inovație la nivelul sectorului energiei regenerabile a reprezentat-o achiziționarea și instalarea turbinei eoliene Vestas V47 de 660 kW în Topolog, Tulcea.
Prima turbină din România începea, astfel, să producă energie verde, scriind istorie în domeniul energiei din surse regenerabile. Au fost emise primele Certificate Verzi de către operatorul de transport și de sistem pentru proiectul nostru.
Ulterior, s-a început dezvoltarea mai multor proiecte de producție a energiei electrice din surse regenerabile, în două zone geografice cu resurse eoliene importante ale României: Dobrogea și Sudul Moldovei.
Amploarea pe care a cunoscut-o sectorul energiei regenerabile ne-a determinat să devenim, în anul 2014, prima companie din România atestată de către ANRE pentru emitere a certificatelor de conformitate energetică tip A3 pentru parcuri de energie regenerabilă.
2005
Este fondat, la București, Departamentul de Automatizări și Rețele Inteligente, iar la Buzău își începe activitatea Departamentul de Proiectare Electrică și Proiecte la cheie.
Departamentul de automatizare și rețele inteligente se dovedește a fi un jucător important în automatizarea pieței de distribuție a energiei, implementând soluții complexe cu succes, folosind noile tehnologii software și hardware.
În acest moment, Eximprod devine, dintr-o companie concentrată exclusiv pe producția de echipamente, o companie care oferă soluții complexe, completându-și, astfel, portofoliul de competențe în domeniile de inginerie adiacente: proiectarea de instalații electrice și sistemele SCADA.
2011
Anul 2011 aduce extinderea fabricii din Ceptura, Prahova prin realizarea celei de a doua hale de producție pentru izolatoare și întreruptoare de înaltă tensiune. De asemenea se construiește un laborator certificat metrologic pentru încercări electrice a produselor IT, singurul din România ultimilor 30 de ani.
Eximprod începe fabricarea de separatoare de 123 kV completând ulterior portofoliul cu întreruptoarele în SF6 123/145 kV și cu transformatoarele de măsură de curent și tensiune 123 kV.
Compania dezvoltă 3 proiecte de energie eoliană: Corni (70 MW), Băleni (50 MW), Topolog (27 MW).
2016
Începe dezvoltarea ES200 pe router Cisco seria IR1101, un RTU virtual ce rulează pe dispozitive edge computing cu capabilități de găzduire aplicații. ES200 are aplicații cheie în: distribuția de energie, centrale eoliene și fotovoltaice, cogenerare, turbine cu gaz și centrale hidroenergetice.
2019
Compania aniversează 25 de ani de activitate, în poziție de lider de piață în România și cu o reputație solidă în străinătate. Cu un portofoliu de produse, echipamente și servicii în continuă dezvoltare este cu un pas înaintea pieței, anticipează cererea și provocările revoluției industriale. Eximprod este susținută de o echipa entuziastă și devotată, fiind implicată și în proiecte de responsabilitate socială.