IoT cu focus pe Industrial IoT

Data 04.12.20

Categorii Energie ES200 Inovație IoT

Digitalizarea înseamnă utilizarea tehnologiei pentru a schimba un anume model de business si pentru a aduce plus valoare, venituri suplimentare si oportunități noi in afacerea respectiva. Digitalizarea este binevenita si mai mult decât atât, necesara.

Un raport lansat recent de Vodafone, pune accentul pe impactul pe care IoT-ul îl are asupra afacerilor in contextul pandemiei de Covid-19. Raportul include răspunsurile a peste 1500 de companii la nivel global, explorând felul in care este folosit IoT-ul si cum acesta ajuta sa fie pregătite pentru viitor.

Pandemia de COVID-19 a forțat aproape toate întreprinderile să își schimbe practicile și prioritățile de lucru în câteva săptămâni, concluziile arătând că 77% dintre adoptanți au crescut ritmul proiectelor IoT în acest timp. 84% au spus că tehnologia IoT este esențială pentru menținerea continuității afacerii în timpul pandemiei. Ca urmare, majoritatea adoptatorilor (84%) consideră acum integrarea dispozitivelor IoT cu echipele ca fiind o prioritate mai mare și 73% sunt de acord că pandemia îi va accelera planurile de adoptare.

Rezultatele cercetării sunt clare: IoT continuă să genereze valoare și ROI pentru adoptatori și 87% sunt de acord că strategia lor de afaceri de bază s-a schimbat în bine ca urmare a adoptării IoT. Aproape toți (95%) spun că au obținut o rentabilitate a investiției și 55% dintre adoptanți au văzut că costurile de funcționare scad cu o medie de 21%. De la îmbunătățirea eficienței operaționale până la crearea de noi produse și servicii conectate, beneficiile cheie ale implementărilor IoT includ productivitatea sporită a angajaților (49%) și experiența îmbunătățită a clienților (59%).

Nu poți gestiona ceea ce nu poți măsura. Datele IoT devin esențiale pentru a sprijini procesul de luare a deciziilor întreprinderilor (59%), iar majoritatea adoptatorilor (84%) consideră că pot face lucruri pe care nu le puteau face înainte, datorită IoT. Și datele IoT ajută, de asemenea, 84% dintre companii să își atingă obiectivele de durabilitate.

Companiile văd IoT ca un element esențial al pregătirii pentru viitor. Atât de mult încât 73% spun că organizațiile care nu au reușit să adopte IoT vor rămâne în urmă în termen de cinci ani.

Pandemia a arătat că cei care au adoptat IoT erau mai flexibili și mai bine echipați pentru a răspunde cerințelor în schimbare rapidă ale clienților și ale pieței. De fapt, 75% dintre respondenți prioritizează acum IoT-ul mai mult decât înainte de pandemie. Cu toate acestea, unele companii ezită, deoarece percep IoT ca o tehnologie relativ nouă și așteaptă să vadă dacă devine o parte esențială a noilor moduri de lucru pentru domeniul lor de afaceri specific.

În prezent, abordarea „stai sa vedem cum evoluează lucrurile” este cea mai mare barieră în calea adoptării, afectând 42% din companii. Acest lucru s-ar putea datora lipsei de claritate cu privire la avantajele implementării IoT. O treime (33%) declară că nu sunt încă siguri de modul în care tehnologia va beneficia afacerea lor.

Eximprod are soluția pentru digitalizare – ES200 – un RTU virtual dezvoltat de echipa de cercetare si dezvoltare interna. Industry 4.0, folosind LoRaWAN ca protocol de comunicație pentru urmărirea sau monitorizarea activelor de-a lungul lanțului de aprovizionare, orașele inteligente și soluțiile de parcare inteligentă, ajuta la digitalizarea mobilității și la optimizarea utilizării serviciilor publice și a spațiului urban, precum și crearea unei platforme pentru testare și utilizări experimentale care vor permite dezvoltarea ecosistemului cu noi aplicații viitoare. Rezultatele pot include gestionarea socială și a facilităților sau gestionarea mediului, care pot încuraja dezvoltarea orașelor inteligente și pot îmbunătăți bunăstarea cetățenilor lor. Aceasta va implica instalarea de senzori și monitorizarea nivelurilor de confort și a consumului în medii multiple, interioare și exterioare, în diferite tipuri de clădiri și transmiterea serviciului și colectarea datelor pe rețele de teritoriu mai extinse. Mai mult, pentru colectarea datelor și monitorizarea consumului de resurse reprezintă unul dintre proiectele cu cel mai mare potențial. Serviciile industriei de utilitati reprezintă o mare oportunitate în ceea ce privește eficiența și economiile de costuri atât pentru companiile implicate, cât și pentru clienții finali, fără a menționa economiile provenite din evitarea risipei de resurse. IoT poate ajuta utilitățile să economisească resurse, să reducă costurile și să îmbunătățească impactul asupra mediului. În gestionarea rețelei inteligente, utilitățile electrice pot utiliza IoT pentru a-și optimiza serviciile către clienții lor.

Pentru colectarea datelor, ES200 oferă o platformă IoT integrată pentru gestionarea și furnizarea diagnosticelor în timp real (și la distanță) și capacitatea imediată de a acționa fie predictiv, fie preventiv, manual sau automat, cu furnizorul responsabil cu gestionarea acestei resurse de servicii. ES200, la rândul său, furnizează și gestionează infrastructura de rețea LoRaWAN care va fi implementată pentru colectarea datelor, acordând un serviciu sigur, rapid și cu costuri reduse pentru a sprijini acțiuni în timp real și luarea deciziilor.

Treptat LoRa va câștiga o pondere mai mare de conexiuni LPWA în spectru fără licență datorită avantajelor sale (cum ar fi un randament mai mare, o gamă mai mare de furnizori, modele mai flexibile de afaceri / implementare).

Solutia ES200, RTU-ul virtual dezvoltat de Eximprod, este utila atat in domeniul Industrial IoT, pentru OT cat si in domeniul IoT pentru orice comunitate care dorește o digitalizare a serviciilor oferite comunității.