Modernizarea și integrarea în SCADA a stației electrice 110/20kV Pătârlagele

Modernizarea și integrarea în SCADA a stației electrice 110/20kV Pătârlagele

Modernizarea stației Pătârlagele a apărut din necesitatea asigurării unei calități cât mai ridicate a energiei electrice livrate către clienții finali, atât consumatori casnici cât și industriali, de către beneficiarul lucrării Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Electrica SA. Stația este situată pe DN10 Buzău-Brașov și alimentează circa 20.000 consumatori din 10 comune și orașe având prima punere în funcțiune în anul 1976.

Retehnologizarea acestei stații a constat în lucrări de modernizare a echipamentelor primare de 110kV, 20kV și integrarea acestora în sistemul SCADA centralizat, lucrări de amenajare a clădirii care găzduiește camera de comandă, camera de conexiuni și corpurile anexe.

Prima etapă în modernizarea stației a fost elaborarea proiectului Detalii de Execuție, cu ajutorul căruia se stabilește soluția constructivă, etapele lucrării și înglobarea echipamentelor.

Proiectul Detalii de Execuție a fost aprobat de către client și am demarat lucrările în stația de transformare: demolarea a două celule de 110kV și înlocuirea acestora cu echipamente de fabricație autohtonă marca Eximprod.

La începutul anului 2019 am pus în funcțiune două celule de 110kV, șase celule de 20kV și servicii interne, cu ajutorul colegilor de la echipa SCADA. Aceștia din urmă au avut un rol cheie în execuția acestei stații deoarece ei au avut responsabilitatea de a îngloba echipamentele în releele de protecție ca etapă intermediară, având ca scop final preluarea de informații în sistemul central de comandă și control aflat  în Buzău și Ploiești.

În cursul anului au mai fost puse în funcțiune încă o celulă de linie de 110kV și opt celule de 20kV.

La numai 5 luni de la prima punere în funcțiune și cu o lună înaintea termenului agreat în contract, echipa noastră a reușit să finalizeze modernizarea tuturor instalațiilor aflate în stație: 3 linii 110kV, 2 celule de transformator 110/20kV, 22 celule de 20kV.